Diakoni

Vår kyrka möter varje vecka många utsatta människor genom matutdelning, samtal, rådgivning och annan utåtriktad verksamhet för att hjälpa våra medmänniskor i vår stad. Den diakonala verksamheten har länge varit en stor och viktig del av vår församlings verksamhet.

Behoven är stora

Behoven är stora hos våra tilltufsade vänner i vår stad. Varje vardag möter våra diakoner många människor i behov av hjälp – och vi behöver din hjälp att hjälpa.

Vi tar nu emot hela och rena kläder, strumpor, skor och hygienartiklar till både vuxna och barn. Vi söker även oanvända underkläder såsom kalsonger och trosor.

Lämna gärna in dina gåvor till vår kyrka under de närmaste veckorna. Inlämning sker under våra öppettider. Stort tack till dig som vill bidra!

Önskar du samtal med en diakon eller präst?

Varje vecka finns tillfälle för samtal för dig som önskar.

Måndag
14.30-15.30 Tillfälle för samtal med diakon för volontärer

Tisdag
13.30-15.00 Tillfälle för rådgivning och samtal med diakon
Boka tid hos vardagsvärd utanför diakoniexpeditionen

Onsdag
13.00-15.00 Tillfälle för samtal och bikt med präst

Torsdag
10.30-12.00 Tillfälle för rådgivning och samtal med diakon
Boka tid hos vardagsvärd utanför diakoniexpeditionen

Varje vardag
10.00-11.30 Diakonirummet öppet för samtal och fika
13.30-15.00 Tillfälle för personlig förbön

Juridisk rådgivning

Vi erbjuder juridisk rådgivning varje torsdag kl 10.00-11.00 i samarbete med Skandinaviska Människorättsjuristerna. Du kan få juridisk rådgivning i exempelvis asylfrågor, socialrätt och familjerätt. Du får möta jurister och juriststudenter som vill hjälpa dig vidare i ditt ärende. Vi erbjuder rådgivning på olika språk såsom svenska, engelska och persiska.

Vill du veta mer? Kontakta diakon Yvonne Kerygman 073-527 16 49, yvonne.kerygman@svenskakyrkan.se

Afternoon tea för kvinnor

Välkommen varje torsdag kl 13.00-14.30 till Lillkyrkan för en mysig stund i gemenskap för bara oss kvinnor. Vi fikar, samtalar, sjunger och ber tillsammans. Ibland kommer en gäst eller andra spännande överraskningar. Gratis fika.

Vill du veta mer? Kontakta diakon Nathalie Edin 076-414 46 17, nathalie.edin@svenskakyrkan.se

Matutdelning

Tack vare våra fantastiska volontärer och generösa restauranger, hotell och affärer har vi möjlighet att dela ut mat varje vardag kl 9.30. Vi har mellan 50-150 matgäster varje dag – alla i behov av hjälp på olika sätt.

Sergels torg – Plattan

Varje vardag kl 13.30-14.30 finns vi även på Sergels torg – Plattan med vår kaffevagn för att möta våra tilltufsade vänner.

Genom mat, kaffe, samtal, uppmuntran, bön, vänskap och närvaro vill vi förmedla Jesu kärlek, förlåtelse och upprättelse till vår stad.

Nattöppen kyrka

Under vinterhalvåret öppnar vi kyrkan för övernattning två nätter varje vecka – då finns möjlighet att sova inomhus i vår kyrka för den som inte har ett hem.

Under okt-mars har vi nattöppen kyrka måndag-tisdag och under nov-mars även torsdag-fredag varje vecka. Vi öppnar kyrkan kl 20.00 dessa nätter. Begränsat antal platser.

Malmskillnads­gatan

Varje fredagkväll finns Elise Lindqvist med team från S:ta Clara kyrka på plats på Malmskillnadsgatan i hjärtat av Stockholm för att möta kvinnorna som lever i prostitution. Vi tar med oss kaffe, varm choklad och smörgåsar och försöker lära känna kvinnorna. Vi ber för dem som vill och bjuder in dem att komma till kyrkan. Vi vill visa Guds kärlek, att det finns ett hopp i Jesus Kristus och berätta att för Gud är ingenting omöjligt – Han kan hjälpa oss till ett nytt liv.

Vill du bli en del av teamet eller veta mer? Vi är väldigt noggranna med vilka volontärer som är med i teamet, och för att bli volontär måste du först kontakta Elise för vidare samtal. Kontakta Elise Lindqvist 070-361 83 19, morsanelise@gmail.com

Matutdelning på Medborgarplatsen

Varje tisdag kl 12.00-14.00 och fredag kl 17.00-22.00 finns vi med S:ta Clara kyrka Medborgarplatsen för att möta våra tilltufsade vänner. Vi delar ut mat, samtalar och ber tillsammans med människor.

Vill du veta mer? Kontakta Beatrice Ingvarsson 073-925 92 34, kamau.bea@gmail.com

Kvinnoanstalten på Färingsö

År 1998 startades föreningen Livskraft i S:ta Clara kyrka av Sten Streiffert – han hade då frigång från fängelset och praktiserade i vår kyrka. Idag bedriver S:ta Clara kyrka tillsammans med Livskraft fängelsemission på kvinnoanstalten Färingsö varje tisdag. Det är ett team på 2-4 personer som besöker kvinnorna. Under besöken får vi röra oss fritt på tre avdelningar och tala med kvinnorna. Vi skapar hållbara relationer och har enskilda samtal och förbön med en del av kvinnorna – och berättar om S:ta Clara kyrka och att de är välkomna till vår gemenskap.

Kvinnorna på anstalten Färingsö avtjänar straff som sträcker sig från livsstid till några få månader. De är i varierande ålder, kommer från olika delar av vårt land och många har en bakomliggande missbruksproblematik. Ibland får små bebisar vara där med sina mammor i ett år och därefter blir de placerade. Det är en välsignelse att få komma och besöka dessa kvinnor.

Äktenskaps­rådgivning

I alla äktenskap och samboförhållanden uppstår, förr eller senare, spänningar och kriser. Vi erbjuder enskilda stödsamtal för både gifta och samboende par. Stödsamtalen leds av en präst, är gratis och omfattar fyra träffar under två veckor i valfri miljö. Metodiken är enkel och har gett goda resultat genom åren. Varje part får tillfälle att säga vad som upplevs bra och dåligt med den andra i förhållandet. Den andra behöver höra detta, och vice versa. När båda fått sagt det de önskar följer en förhandling, som utmynnar i ett avtal. Efter en lämplig tid avslutas det hela med en återsamling och utvärdering.

Vill du veta mer? Kontakta diakon Yvonne Kerygman 073-527 16 49, yvonne.kerygman@svenskakyrkan.se

Besök på äldreboenden

Vi har en grupp som träffas ca en gång i månaden för att visa omtanke och dela med oss av sång, musik, poesi och bild på äldreboenden.

Vill du veta mer? Kontakta Harriet Hansson 073-060 85 30, harriet.hansson@gmail.com

Besök av omsorgsgrupp

Tycker du att det känns ensamt ibland? Skulle du vilja ha någon att prata med eller någon som bara lyssnar? Kyrkans omsorgsgrupp finns till för dig som är medlem hos oss eller vanligen kommer till vår kyrka. Vi hjälper dig gärna om du vill. Vi har tystnadsplikt.

Vill du veta mer? Kontakta Marlene Juthstrand 070-155 27 14, marlene.juthstrand@gmail.com

Väckelsemöten på fredagkvällar

En fredagkväll i månaden bjuder vi in till väckelsemöte. Väckelsemöte är möten med fokus på vem Jesus är och hur Han kan förvandla våra liv. Dessa möten innehåller mycket sång och musik, och flera personer vittnar om hur de funnit Jesus till frälsning och befrielse.

Till väckelsemöte är alla välkomna, och det passar bra att bjuda med någon som ännu inte känner Jesus.Ta med dig en vän och kom till glädjefyllda kvällar i S:ta Clara kyrka. Jesus är redan där. Välkommen!

Se kommande väckelsemöten här.