Diakoni

Vår kyrka möter varje vecka många utsatta människor genom matutdelning, samtal, rådgivning och annan utåtriktad verksamhet för att hjälpa våra medmänniskor i vår stad. Den diakonala verksamheten har länge varit en stor och viktig del av vår församlings verksamhet.

Vi söker

Vi söker nu vårjackor och skor som vi kan dela ut till våra tilltufsade vänner i vår stad. Varje vardag möter våra diakoner många människor i behov av hjälp – och vi behöver din hjälp att hjälpa. Har du hela och rena vårjackor eller skor som du vill bidra med?

Lämna gärna in till vår kyrka under de närmaste veckorna. Inlämning sker under våra öppettider. Stort tack till dig som vill bidra!

Önskar du samtal med en diakon eller präst?

Varje vecka finns tillfälle för samtal för dig som önskar.

14.30-15.30 Tillfälle för samtal med diakon för volontärer

13.30-15.00 Tillfälle för rådgivning och samtal med diakon
Boka tid hos vardagsvärd utanför diakoniexpeditionen

13.00-15.00 Tillfälle för samtal och bikt med präst

10.30-12.00 Tillfälle för rådgivning och samtal med diakon
Boka tid hos vardagsvärd utanför diakoniexpeditionen

Varje vardag
10.00-11.30 Diakonirummet öppet för samtal och fika
13.30-15.00 Tillfälle för personlig förbön

Matutdelning

Tack vare våra fantastiska volontärer och generösa restauranger, hotell och affärer har vi möjlighet att dela ut mat varje vardag kl 9.30 i kyrkan. Vi har mellan 100-200 matgäster per dag – alla i behov av hjälp på olika sätt.

Sergels torg – Plattan

Varje vardag kl 13.30-14.30 finns vi även på Sergels torg – Plattan med vår kaffevagn för att möta våra tilltufsade vänner.

Genom mat, kaffe, samtal, uppmuntran, bön, vänskap och närvaro vill vi förmedla Jesu kärlek, förlåtelse och upprättelse till vår stad.

Nattöppen kyrka

Under vinterhalvåret öppnar vi kyrkan för övernattning två nätter varje vecka. Under 2018-2019 hade vi nattöppen kyrka måndag-tisdag och fredag-lördag under november-mars.

Mer information inför vintern 2019-2020 kommer under hösten.

Kvinnoanstalten på Färingsö

År 1998 startades föreningen Livskraft i S:ta Clara kyrka av Sten Streiffert – han hade då frigång från fängelset och praktiserade i vår kyrka. Idag bedriver S:ta Clara kyrka tillsammans med Livskraft fängelsemission på kvinnoanstalten Färingsö varje tisdag. Det är ett team på 2-4 personer som besöker kvinnorna. Under besöken får vi röra oss fritt på tre avdelningar och tala med kvinnorna. Vi skapar hållbara relationer och har enskilda samtal och förbön med en del av kvinnorna – och berättar om S:ta Clara kyrka och att de är välkomna till vår gemenskap.

Kvinnorna på anstalten Färingsö avtjänar straff som sträcker sig från livsstid till några få månader. De är i varierande ålder, kommer från olika delar av vårt land och många har en bakomliggande missbruksproblematik. Ibland får små bebisar vara där med sina mammor i ett år och därefter blir de placerade. Det är en välsignelse att få komma och besöka dessa kvinnor.

Matutdelning på Medborgarplatsen

Varje tisdag kl 12.00-14.00 och fredag kl 17.00-22.00 finns vi med Lilla Clara på Medborgarplatsen för att möta våra tilltufsade vänner. Vi delar ut mat, samtalar och ber tillsammans med människor.

Vill du veta mer? Kontakta Beatrice Kamau Lundgren 073-925 92 34, beatrice.kamau.lundgren@svenskakyrkan.se

Besök av omsorgsgrupp

Tycker du att det känns ensamt ibland? Skulle du vilja ha någon att prata med eller någon som bara lyssnar? Kyrkans omsorgsgrupp finns till för dig som är medlem hos oss eller vanligen kommer till vår kyrka. Vi hjälper dig gärna om du vill. Vi har tystnadsplikt.

Vill du veta mer? Kontakta Ulla Andersson 070-668 59 85, ulla.a.andersson@gmail.com

Äktenskapsrådgivning

I alla äktenskap och samboförhållanden uppstår, förr eller senare, spänningar och kriser. Vi erbjuder enskilda stödsamtal för både gifta och samboende par. Stödsamtalen leds av en präst, är gratis och omfattar fyra träffar under två veckor i valfri miljö. Metodiken är enkel och har gett goda resultat genom åren. Varje part får tillfälle att säga vad som upplevs bra och dåligt med den andra i förhållandet. Den andra behöver höra detta, och vice versa. När båda fått sagt det de önskar följer en förhandling, som utmynnar i ett avtal. Efter en lämplig tid avslutas det hela med en återsamling och utvärdering.

Vill du veta mer? Kontakta diakon Yvonne Kerygman yvonne.kerygman@svenskakyrkan.se

Malmskillnadsgatan

Varje fredagkväll finns ett team från S:ta Clara kyrka på plats på Malmskillnadsgatan för att möta kvinnorna som lever i prostitution. Vi tar med oss kaffe, varm choklad och smörgåsar och försöker lära känna kvinnorna. Vi ber för dem som vill och bjuder in dem att komma till kyrkan. Vi vill visa Guds kärlek, att det finns ett hopp i Jesus Kristus och berätta att för Gud är ingenting omöjligt – Han kan hjälpa oss till ett nytt liv.

Vill du veta mer? Kontakta Elise Lindqvist morsanelise@gmail.com

Besök på äldreboenden

Vi har en grupp som träffas ca en gång i månaden för att visa omtanke och dela med oss av sång, musik, poesi och bild på äldreboenden.

Vill du veta mer? Kontakta Harriet Hansson 073-060 85 30, harriet.hansson@gmail.com