Undervisning

Att leva som kristen innebär att ständigt lära sig mer om Gud, Bibeln och vad det innebär att leva ett liv som lärjunge. Vi ger flera möjligheter till undervisning för dig som vill ta din kristna tro på allvar. Varje vecka möts vi för undervisning med olika inriktning och i olika omfattning – alltifrån vår Lärjungaskola som löper under hela läsåret och hålls dagtid till undervisning och kurser i stora kyrkan som hålls både dagtid och kvällstid.

Här nedan kan du läsa mer – och se även vad som händer den kommande tiden i vår kalender här. Välkommen att lära mer hos oss!

Sommarandakt – bland grönska, storstad och hav

Under sommaren webbsänder vi en sommarandakt varje söndag kl 11.00 den 23 juni-11 aug.

Du får lyssna till en reflektion över veckans bibeltext, psalmer och lovsång. Medverkar gör Hans Weichbrodt, Bo Järpehag och Carolina Ayoub. Följ med till grönskan i Bo och Elsa Järpehags fridfulla trädgård men även upp på berget med vackra vyer över vårt Stockholm.

”Gräset torkar, blomman vissnar, men vår Guds ord består i evighet.” Jesaja‬ ‭40‬:‭8‬

För att komma till spellistan Sommarandakt på vår YouTube-kanal klicka här. Du kan också se alla våra filmer på vår YouTube-kanal här.

Lärjungaskola 2024-2025

S:ta Clara kyrka erbjuder hela läsåret 2024-2025 Lärjungaskolan för dig som önskar fördjupning i din kristna tro.

Vår Lärjungaskola är en grundkurs i kristen tro för både hjärta och hjärna. Här ryms både teori och praktik – därför börjar varje dag med bön. Studierna omfattar bibelkunskap och troslära men också undervisning som relaterar till livet och vad det innebär att leva som kristen, eller som vi gärna formulerar det: Vad innebär det att vara en lärjunge till Jesus idag?

Läs mer här

Liv i Anden-kurs

Liv i Anden-kursen är en praktiskt upplagd genomgång av den kristna trons grunder och syftar till att mera radikalt möta evangeliets utmaning. De vänder sig till dig som vill lära känna Jesus Kristus ännu bättre och ta emot Andens fulla liv som han vill ge dig.

Kursen sträcker sig över sju veckor. Du mediterar och ber dagligen enskilt kring olika bibelord. Deltagarna möts en gång i veckan för undervisning samt gruppsamtal och bön. Kursen är upplagd så att den kan ge dig något vare sig du är ny och oerfaren på trons väg eller har varit kristen länge.

Oberoende av samfundstillhörighet är vi kallade att växa i Andens liv, och därför erbjuder vi denna kurs i ekumenisk regi.

Läs mer här

Missionärsskola 2024-2025

Hösten 2024 fortsätter S:ta Clara kyrkas Missionärsskola med Mats Nyholm, präst och nationell evangelist, som kursansvarig. Kursen innehåller träffar på måndagar i Claragården samt missionsresor i Sverige, Finland och olika delar av Europa.

Varmt välkommen att ansöka! 

Läs mer här

Måndagkvällar med kurser

Under våren 2024 pausar vi kurserna på måndagkvällar såsom de har sett ut under de senaste åren.

Vi återkommer inför hösten 2024 med mer information om eventuell Alphakurs och andra kurser.

Läs mer här

Bibelundervisning med Iwan Giertz

Vi möts för vesperbön tisdagar kl 17.30 jämna veckor med Anita Tanttari. Vi fortsätter direkt efter kl 18.30 med bibelundervisning från Johannesevangeliet på temat Vägen, sanningen och livet med Iwan Giertz. Fika serveras.

Bibelundervisningen sker även här via Zoom för dig där hemma.

Bokbord i kyrkan

Varje söndag har vi vanligen vårt bokbord öppet vid kyrkans reception där vi säljer alltifrån undervisande böcker och CD-skivor till böcker med vittnesbörd. Varmt välkommen att besöka bokbordet!

Vill du veta mer? Kontakta Åsa och Filip Bergkvist asa.se.bk@gmail.com

Helgmålssamtal

I januari 1970 sändes på SVT den allra första ordinarie helgmålsringningen härifrån S:ta Clara kyrka. Nu över 50 år senare har vi haft glädjen att själva webbsända helgmålssamtal varje lördag kl 18.00 under sommaren 2022 – sommaren 2023. Vi ringer in helgen och samtalar om veckans bibeltext tillsammans med olika gäster och vänner i vår kyrka.

För att komma till spellistan Helgmålssamtal på vår YouTube-kanal klicka här. Du kan också se alla våra filmer på vår YouTube-kanal här.

S:ta Clara kyrka i Taizé

Följ med S:ta Clara kyrka i Taizé i juni 2022 då ett gäng unga och vuxna ledare åkte ner för en veckas gemenskap, bön, lovsång och läger.

I all enkelhet filmade vi bl.a. några andakter med bibelsamtal under veckans gång i hopp om att vi kan ge vidare lite av vår upplevelse och atmosfären där nere till dig där hemma.

För att komma till spellistan S:ta Clara kyrka i Taizé på vår YouTube-kanal klicka här. Du kan också se alla våra filmer på vår YouTube-kanal här.

Nycklar till tillväxt

Under år 2017 sändes Nycklar till tillväxt med Carl-Erik Sahlberg via Himlen TV7 – och under vintern webbsänder vi dessa nio delar. Vi sänder en del varje söndag den 8 nov-22 nov kl 11.00 och sedan varje lördag 28 nov-2 jan kl 11.00 via YouTube och Facebook.

Lyssna till Carl-Erik Sahlberg undervisa och samtala med olika personer. Hur kan en församling växa? Hur kan människor vars liv havererat få ett nytt liv? Carl-Erik undervisar om de nio nycklarna till församlingstillväxt som han tillämpade under sin tid i S:ta Clara kyrka år 1989-2012. Alla nio delar med tillhörande samtalsfrågor finns också på Himlen TV7 Play för dig som vill kika i förväg.

För att komma till spellistan Nycklar till tillväxt på vår YouTube-kanal klicka här. Du kan också se alla våra filmer på vår YouTube-kanal här.

Varje kyrksal kan fyllas

Under hösten 2021 sändes tio delar av Varje kyrksal kan fyllas med Mats Nyholm av Vision Sverige. Lyssna till Mats Nyholm undervisa utifrån sin bok Varje kyrksal kan fyllas.

För att komma till spellistan Varje kyrksal kan fyllas på vår YouTube-kanal klicka här. Du kan också se alla våra filmer på vår YouTube-kanal här.

Filipperbrevet

Glädjens brev till församlingen

I en tid som präglades av situationen med coronaviruset gav vi dig möjlighet att lyssna till bibelundervisning från Filipperbrevet. Det är ett glädjens brev till församlingen – om glädjen i Jesus Kristus och glädjen i Guds församling. Fyra präster hos oss undervisade från varsitt kapitel i Filipperbrevet.

För att komma till spellistan Filipperbrevet på vår YouTube-kanal klicka här. Du kan också se alla våra filmer på vår YouTube-kanal här.

Clarakrysset – korsord och bibelläsning

Gillar du att lösa korsord? Klarar du Clarakrysset? I syfte att läsa Bibeln har vi tagit fram Clarakrysset – ett korsord som passar utmärkt i dessa karantäntider då tempot i livet kan vara lite lugnare än vanligt.

Det finns ett kryss för vuxna och ett för barn. Ladda ner kryssen, skriv ut och fyll i. För dig som vill ha en utskriven version finns det i kyrkan.

Ladda ner Clarakrysset här eller via bilderna nedan:
Clarakrysset för vuxen nr 1 – ladda ner pdf här.
Clarakrysset för vuxen nr 2 – ladda ner pdf här.
Clarakrysset för barn nr 1– ladda ner pdf här.
Clarakrysset för barn nr 2 – ladda ner pdf här.